Наше завдання — не допустити енергетичної бідності в Україні

Як впроваджуються нові норми енергоефективності в Україні, та які переваги вони несуть для кожного українця розповідає заступник директора проєкту* «Реформи у сфері енергоефективності» Іма Хренова-Шимкіна

01.06.2021
img
Іма Хренова-Шимкіна
Директор проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні»
img

Сучасна Україна протистоїть різноманітним викликам та мусить враховувати безліч ризиків. Серед них — і ціни на енергоносії. В умовах економічної кризи це питання стає ще гострішим. Відтепер енергоефективність — не просто стратегія ощадливості, а запорука стабільності в країні. Як впроваджуються нові норми енергоефективності в Україні, та які переваги вони несуть для кожного українця розповідає заступник директора проєкту* «Реформи у сфері енергоефективності» Іма Хренова-Шимкіна


про актуальність енергоефективності для України


Давайте поглянемо на глибину проблеми — ми імпортуємо у 3-4 рази більше енергії ніж країни ЄС. Своїх ресурсів не вистачає, тож Україна сильно залежить від зовнішніх — імпорту газу, вугілля, нафтопродуктів. Це обходиться нам занадто дорого. Приміром, у Словаччині 1 кв/год електроенергії становить €0,15, а в нас — € 0,5. Утричі вище! Якщо ми продовжимо заплющувати очі на цю ситуацію, то просто не зможемо дозволити собі користуватися тепловою енергією та будемо змушені знизити споживання електричної енергії через її дорожнечу. Є такий новий термін — енергетична бідність. Одне з наших завдань — не допустити її в Україні.


Енергоефективність — це комфорт, економія та можливість використання тепло- та енергоносіїв у перспективі. Оскільки, навіть, якщо ви можете оплатити тепло та електроенергію, а 80% ваших сусідів — ні, то надання цих послуг буде припинено, як для них, так і для вас.


про діяльність нашої команди та мету проєкту

 

Покликання та обов'язок нашої команди — надати технічну екпертизу та створити можливості навчання для українських експертів, які в подальшому будуть самостійно працювати над законодавством, необхідним для підвищення енергоефективності країни


Мета проєкту — допомогти українському уряду імплементувати у вітчизняне законодавство європейські норми енергоефективності. Сюди входить надання рекомендацій, консультацій та експертної підтримки.


Раніше схожі організації працювали за такою схемою: іноземні експерти розробляють документацію та закони і передають їх відповідним країнам, що розвиваються, для впровадження. Сьогодні ми працюємо за іншим принципом — проводимо навчання та надаємо консультації працівникам профільних держустанов та міністерств, щоб вони самі працювали над законом про енергоефективність, а в подальшому - над іншими документами, що відповідають сучасному європейському законодавству.


про норми та закони, що регулюють питання енергоефективності в Україні


Слід пам’ятати, що енергоефективність — це не тільки наша потреба, а й наше зобов’язання. З 2014 року в Україні діє зовнішньополітична програма — курс на ЄС, згідно з яким ми підписали енергетичний пакет та взяли зобов’язання імплементувати європейські директиви в наше законодавство. На даний момент уже розроблено наступні закони: Закон “Про енергетичну ефективність будівель” та Закон “Про фонд енергоефективності”. Саме цими законами повинні регулюватися будь-які питання у сфері енергоефективності.


Також у 27-й директиві ЄС «Про Енергоефективність», є зобов’язання, згідно з яким слід розробити план реконструкції та підвищення енергоефективності всіх будівель центральних органів виконавчої влади за інвентарним описом по 1% кожного року. Адже гроші, які витрачаються на опалення цих будівель (різного роду міністерства, суспільні інституції, пенсійні фонди, служби та агенції) — це наші гроші! І якщо ці будівлі не енергоефективні — витрати на їхнє опалення йдуть із нашого з вами гаманця.


про здобутки у сфері вітчизняної енергоефективності


ВІд 2004 року вже багато зроблено. По-перше, виросла обізнаність громадськості: як власників багатоквартирних будинків та садиб, так і керівників муніципалітетів. По всій країні з’являються приклади енергомодернізованих шкіл, лікарень та дитячих садочків.

м. Чернігів, загальноосвітній навчальний заклад №11, фото ДО та ПІСЛЯ енергоефективної реновації



Також маємо приклади створених ОСББ, котрі вже впровадили енергоефективні заходи у своїх будинках. А це - підвищення комфорту, теплі приміщення, відсутність плісняви на стінах та зменшення витрат на електро- та теплоенергію. Нині в Україні теплі зими, тож хто має можливість регулювати подачу тепла — той економить. 


За останні 5–7 років сформовано багато програм, якими люди вже можуть користуватися.


* Дізнатись, яка саме програма працює у вашому місті можна за допомогою інтерактивної мапи: http://saee.gov.ua/uk/programs/map


Також наша команда зараз активно працює над реформою з енергоефективності. Головна задача якої, привести Україну до енергетичної незалежності, створити робочі місця та зменшити витрати на оплату енергії на всіх рівнях — від населення до великих промислових підприємств та енергетичних компаній.


**Детальніше про реформу з Енергоефектианості: https://eeplatform.org.ua/vse-pro-energoefektivnist-v-ukrayini/


Тож можна впевнено стверджувати, що в Україні вже закладено міцний фундамент в сфері енергоефективності: це законодавча база, працюючі програми та інституції, які вже довели свою користь і ефективність на практиці, а також велика команда професіоналів, які не збираються зупинятися на своїх досягненнях, адже попереду велика - мотивуюча мета - енергоефективна Україна.

Іма Хренова-Шимкіна
Директор проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні»
img
Водневі технології як складова енергетичної незалежності України01.04.2020Використання водню у якості енергоносія — багатообіцяльний проєкт. Над ним активно працює світова наука, вбачаючи можливості вирішення багатьох проблем як в енергетиці, так і в екології. Одним із важливих напрямів роботи Міністерства енергетики України, безперечно, є питання енергоефективності та впровадження нових технологій, що сприятимуть енергетичній незалежності держави. Що сьогодні робить міністерство для впровадження водневих технологій в Україні, які перспективи відкриває для нас водень на міжнародній арені та які перепони слід подолати на цьому шляху — ось головні питання, які ми обговорили з Олексієм Рябчиним, народним депутатом України 2014-19, заступником міністра енергетики та захисту довкілля України 2019-20. imgОлексій РябчинНародний депутат України 2014-2019, заступник міністра енергетики та захисту довкілля України 2019-2020