Наявні програми у сфері енергоефективності потребують комплексного підходу

Голова Держенергоефективності Валерій Безус уже майже 20 років працює у сфері енергоефективності та нещодавно став переможцем у конкурсі на заміщення посади голови Держенергоефективності. Безперечно, такий досвід сформував його професійне бачення розвитку цього напрямку в Україні. Про існуючі програми фінансування модернізації житла, їхні переваги і недоліки, йтиме мова далі.

15.07.2021
img
Валерій Безус
Голова Держенергоефективності
img

програма Фонду енергоефективності


Сьогодні ми можемо говорити про три основні програми енергоефективності в Україні: Програма Фонду енергоефективності «Енергодім», банківська програма «Теплі кредити», а також — регіональні програми.


Програма Фонду енергоефективності стосується сегменту багатоповерхового житла, але тільки ОСББ. Щоб отримати фінансування Фонду, вам необхідно оформити пакет документів, серед яких обов’язковим є енергетичний сертифікат. Також ваш проєкт має пройти через відповідний процес валідації, після чого буде прийнято рішення щодо виділення коштів на його реалізацію.


Варто зазначити, що у Фонді енергоефективності вже вчетверте змінюють умови своєї програми. Концепція була в тому, щоб масово провести тепломодернізацію житла через ОСББ. Є певні напрацювання, є кілька десятків будинків із ОСББ, які працюють по цій програмі. Якась частина фінансування проведена, а якась — ні. Проте цього ще не вистачає для вирішення проблеми масової модернізації українського житла. Скоро має бути оприлюднено звіт аудитора фонду, з якого стане зрозуміло, скільки коштів реально використано у 2019 році з виділених 1,6 млрд грн.


Якщо говорити про Фонд енергоефективності, треба розуміти, що не освоєння коштів є мірилом успіху його діяльності. Це має бути той ефект, який вони здатні дати економіці, у тому числі й економію на субсидіях. Зараз пішли «перші ластівки» Фонду, хоча наразі це — поодинокі проєкти. А Україна потребує тисяч таких проєктів на рік! Потрібно щороку модернізувати хоча б 4–5 тис. будинків, а не 30.


Крім того, у програмі Фонду достатньо складно зрозуміти обсяг проблем ОСББ. Інформаційна кампанія недостатньо потужна. Є поодинокі випадки, де дуже активний голова ОСББ та сформована структура зацікавлених власників.


*Детально ознайомитися з програмою Фонду Енергоефективності “Енергодім”, ви можете за посиланням https://eefund.org.ua/programa-energodim 


Програма «Теплі кредити»


Програму «Теплі кредити», що діє з 2015 року, я б назвав найуспішнішою з огляду на те, що, мабуть, не було жодного року, коли б виділених на неї коштів було достатньо, що говорить про її популярність. Сьогодні, головними прихильниками цієї програми є не державні інституції чи інші мінстерства, а самі ОСББ — споживачі, які побачили її реальну результативність.


Тут також є слабкі сторони. У порівнянні з програмою Фонду енергоефективності, вона не передбачає окремі позиції, як підтвердження результатів. Немає жорстких вимог до наявності енергетичних сертифікатів, ведення енергетичного аудиту, до співставлення результатів «до» та «після» тощо. Вирішити цю проблему допомагає чіткий перелік робіт, матеріалів чи обладнання, яке може бути профінансоване за цією програмою.


Програма «Теплі кредити» дуже проста в реалізації і зрозуміла людям. У програмі задіяно чотири державні банки, які трансформують роботу за цією програмою у власні правила кредитування. Вони виступають агентами, просуваючи свої програми, тож людина сама не бігає й не чекає компенсації, цією роботою займаються банки за чітко визначеними правилами. Вам достатньо обрати банк та ознайомитися з умовами, за якими ви берете кредит. Споживачу дуже просто зрозуміти, як цією програмою користуватися, що, звісно, є перевагою «Теплих кредитів».


Ще одна перевага — взяти участь в даній програмі можуть не лише ОСББ. Якщо ви приватна особа, та у вас є квартира чи будинок — є певний перелік обладнання, які ви можете придбати для вирішення проблеми енергозбереження. Це може бути заміна вікон, установка сучасного котла на альтернативному паливі, заміна радіаторів, встановлення засобів обліку.


Попри певні недоліки, ця програма довела свою результативність та зручність для населення.


Рішення про виділення коштів на цю програму приймається на етапі формування державного бюджету. Держенергоефективності подає своє бачення через профільне міністерство та тоді вже проходить через Кабмін. Наскільки мені відомо, пропозиції, які надає Держенергоефективності, закладаються в бюджет уже заниженими.

 

Регіональні програми


Маємо також регіональні програми різного формату. Як правило, це конкурси на певних умовах, зазвичай зі співфінансуванням. У кожному місті при формуванні бюджету йде постійна боротьба за фінансування. Завдяки мобілізації спільноти ОСББ із кожним роком вдається збільшувати цей ресурс.


У деяких містах, наприклад, у моєму рідному Дніпрі, постійно намагаються відсторонити ОСББ від цієї програми, тобто направляти фінансування на термомодернізацію тільки на ті будинки, які є в управлінні житлово-комунальної власності. Наразі ОСББ вдається досить успішно боротися, щоб залишатися в регіональних програмах.


В цих програм є кілька проблем. Наразі пріоритетними напрямками для виділення коштів швидше стає благоустрій. Ще одна проблема — недостатня кількість ресурсів, які виділяються в рамках програм енергозбереження — тут потрібні мільярди. Такі серйозні кошти можна акумулювати лише комплексною програмою, яка б передбачала співфінансування державного бюджету за допомогою такого агенту, як, наприклад, Фонд енергоефективності та інших. Цей комплекс має бути системним, із залученням програми «Теплі кредити», оскільки є нішеві можливості і для цієї програми. Усе це має бути включено в програму місцевих бюджетів. У такому випадку ми можемо говорити про початок комплексного вирішення проблеми енергоефективності.


Оскільки ж ресурс обмежений, кошти, як правило, виділяються за конкурсами умовою яких, з-поміж іншого, є співфінансування. Зазвичай, процедура працює так: виділяється певний бюджет і конкурсні комісії, зі всією їх специфікою та репутацією, відбирають проєкти, які отримують фінансування по цих бюджетних програмах.


* Дізнатись, яка саме програма працює у вашому місті, можна за допомогою інтерактивної мапи: http://saee.gov.ua/uk/programs/map


З погляду державної політики було б правильно всі ці інструменти звести в одну програму, де завдяки ефекту синергії та помножених ресурсів був би отриманий так званий фінансовий важіль. Я вважаю, що ресурс бюджетів, як державного так і місцевих, має використовуватися саме в такому вигляді, а це можливо тільки за умови роботи системних, комплексних програм. На жаль, комплексної програми термомодернізації житла чи багатоквартирних будинків в Україні ще немає, тож саме над цим і потрібно працювати, якщо ми хочемо зробити нашу країну справді енергоефективною.

Валерій Безус
Голова Держенергоефективності
img
П’ять ключових принципів на шляху до енергоефективності від німецького експерта Маріо Бодема01.12.2021Майже кожен українець із нетерпінням очікує закінчення опалювального сезону. Адже півроку поспіль нам доводиться з острахом відкривати платіжки за опалення. Це стосується і домогосподарств, і державних установ, і приватних підприємств. Ми можемо скаржитися на тарифи і сподіватися на перегляд політики ЖКГ. А можемо вже сьогодні впроваджувати заходи, які допоможуть власними силами знизити витрати на тепло. Так, як це роблять в країнах Європи. Ми запросили Маріо Бодема, архітектора з Німеччини, DPLG, ING+ARCH, експерта проєкту GIZ “Реформи у сфері енергоефективності в Україні”, розказати про прості кроки, які можна зробити для термомодернізації власного житла та про те, яких помилок варто при цьому уникати. imgМаріо БодемАрхітектор DPLG, ING+ARCH (Німеччина)