Україна відчуває нестачу кваліфікованих кадрів у сфері енергоефективності

Для втілення в життя енергоефективних рішень в Україні потрібні люди, котрі відповідатимуть за стан будинків та будуть експертами у своїй справі.

03.05.2020
img
Іма Хренова-Шимкіна
Директор проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні»
img

Для втілення в життя енергоефективних рішень в Україні потрібні люди, котрі відповідатимуть за стан будинків та будуть експертами у своїй справі. Як стверджує заступник директора проєкту* «Реформи у сфері енергоефективності» Іма Хренова-Шимкіна, кошти на втілення енергоефективних програм є. Не вистачає лише компетенції та досвіду.

Про навчальні програми, ініційовані в рамках діяльності проєкту, відкриті можливості та відповідальність кожного з нас — далі пряма мова.


про карантин як можливість


Від липня 2020 року традиційні ЖЕКи припиняють свою діяльність. Тож можна використати цей час, аби об’єднатися із мешканцями свого будинку, вивчити необхідні матеріали та ініціювати створення ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку).


Сьогодні вже існує «Фонд Енергоефективності», який надає значні кошти на підтримку ініціатив у будівлях з ОСББ. Наприклад, за програмою “Енергодім” можна відшкодувати до 70% витрат на енергоаудит та до 50% вартості заходів з енергоефективності.  Для оцінки вартості енергоефективних заходів (енергоаудиту) потрібно буде обрати енергоаудитора: або за допомогою платформи енергоефективності, або на сайті «Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України», де є перелік сертифікованих спеціалістів.


Незважаючи на епідемію та економічну кризу, для тих, хто хоче перекваліфікуватися, змінити вид діяльності, - це чудовий час для навчання. Щоб стати енергоаудитором чи енергоменеджером, можна пройти онлайн-курси в університетах, які співпрацюють із проєктом «Реформи у сфері енергоефективності в Україні» та держагентством з енергоефективності. (вставить линк с детальной информацией на сторінку можливості навчання).


Енергоефективна Україна потребує зовсім нової спеціальності — проєктний менеджер. З цією метою вже вносяться відповідні зміни до регламенту Фонду енергоефективності. Кожен, хто хоче розробити та реалізувати проєкт енергоефективного багатоквартирного будинку на основі ОСББ, має можливість опанувати цю спеціальність. Менеджером проєкту може бути як одна людина, так і компанія із відповідною кваліфікацією. (вставить линк с детальной информацией).


Також є великий запит на будівельників, які мають знання і практичні навички з утеплення будинків. Проєкт «Реформи у сфері енергоефективності» створив три енерго-інноваційні хаби— у Чернівцях, Дніпрі та Харкові, де можна отримати всю необхідну інформацію для підготовки та перепідготовки таких спеціалістів. (вставить линк с детальной информацией).


Приватні підприємства у сфері енергоефективності, також відчувають нестачу кваліфікованих кадрів. З метою покращення даної ситуації вони співпрацюють з навчальними закладами, а також власноруч організовують курси для спеціалістів, які, окрім знань, дають ще і практичні навички. Наприклад академія компанії “REHAU”.


Аби економити на енергоносіях, потрібна якість. Для забезпечення якості необхідні кваліфіковані спеціалісти на всіх етапах робіт. Це стосується і планування та архітектурної підтримки будівельних проєктів. Тому проєктні інститути та архітектурні компанії мають думати не лише про красу та дизайн, а й про енергоефективність будівель. І типову проєктну документацію розробляти з урахуванням цих вимог.


Не секрет, що житловий фонд в Україні дуже занедбаний. Тому сьогодні є багато роботи як з реєстрами нерухомості, паспортизацією всіх об’єктів, так і з прибудинковими територіями ОСББ. Тож тим, хто наразі шукає себе у новій професії, варто придивитись і до цих сфер діяльності.


про відповідальність


Усі ми з вами хочемо бути повноцінними власниками своєї нерухомості: продавати та купувати квартири та будинки, здавати їх в оренду, передавати та отримувати у спадок. Таку можливість нам забезпечує право власності. Але ми маємо пам`ятати, що власність — це також відповідальність. Якщо ми не будемо інвестувати у свої помешкання гроші, час та енергію, їх вартість значно знизиться.


Не допустити цього — наша з вами робота. Держава не може нести відповідальність за наші будівлі. Вона може лише забезпечити відповідну програмну підтримку, доступ до знань, прозорі умови ринку та верховенство права.


Окрім того, наша відповідальність не обмежується стінами наших осель. Вона значно ширша. Так, відсутність енергоефективних інструментів має великий вплив на навколишнє середовище. І відповідальність за це — також на нас. Якщо кожен буде рухатися в напрямку енергоефективності, це покращить не лише якість і комфорт життя, а й клімат та здоров’я планети.


Звичайно, починати треба з малого. Як писав Екзюпері у «Маленькому принці»: “Встав вранці, вмився, привів себе до ладу - і відразу ж приведи до ладу свою планету”. Тобто перед тим, як рятувати Землю, треба привести себе до ладу. Якщо говорити в контексті нашої розмови: відпочатку треба навести лад у наших оселях. І якраз зараз, в умовах карантину, у нас із вами з’явився на це час.


Дізнайтеся про те, як зменшити споживання енергії вдома без зайвих зусиль


Примітки

*  Проєкт виконується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Уряду Німеччини.



Іма Хренова-Шимкіна
Директор проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні»
img
Водневі технології як складова енергетичної незалежності України01.04.2020Використання водню у якості енергоносія — багатообіцяльний проєкт. Над ним активно працює світова наука, вбачаючи можливості вирішення багатьох проблем як в енергетиці, так і в екології. Одним із важливих напрямів роботи Міністерства енергетики України, безперечно, є питання енергоефективності та впровадження нових технологій, що сприятимуть енергетичній незалежності держави. Що сьогодні робить міністерство для впровадження водневих технологій в Україні, які перспективи відкриває для нас водень на міжнародній арені та які перепони слід подолати на цьому шляху — ось головні питання, які ми обговорили з Олексієм Рябчиним, народним депутатом України 2014-19, заступником міністра енергетики та захисту довкілля України 2019-20. imgОлексій РябчинНародний депутат України 2014-2019, заступник міністра енергетики та захисту довкілля України 2019-2020