П’ять ключових принципів на шляху до енергоефективності від німецького експерта Маріо Бодема

Майже кожен українець із нетерпінням очікує закінчення опалювального сезону. Адже півроку поспіль нам доводиться з острахом відкривати платіжки за опалення. Це стосується і домогосподарств, і державних установ, і приватних підприємств. Ми можемо скаржитися на тарифи і сподіватися на перегляд політики ЖКГ. А можемо вже сьогодні впроваджувати заходи, які допоможуть власними силами знизити витрати на тепло. Так, як це роблять в країнах Європи. Ми запросили Маріо Бодема, архітектора з Німеччини, DPLG, ING+ARCH, експерта проєкту GIZ “Реформи у сфері енергоефективності в Україні”, розказати про прості кроки, які можна зробити для термомодернізації власного житла та про те, яких помилок варто при цьому уникати.

01.12.2021
img
Маріо Бодем
Архітектор DPLG, ING+ARCH (Німеччина)
img

Маріо вже довгий час співпрацює з Україною в рамках діяльності проєктів з енергоефективності, які реалізуються GIZ, тож добре знайомий із нашими реаліями. За його словами, еталоном в енергозбереженні є концепція «пасивного будинку» (Passive House), який майже не потребує опалення незалежно від сезону. Економія на опаленні в таких приміщеннях сягає 90% і більше порівняно зі звичайними будинками, і до 75% —  порівняно з новобудовами, які відповідають новим вимогам Уряду «Про економію енергії». Проте основу житлового фонду України — понад 65% — складають старі будівлі. Саме їх потрібно модернізувати в першу чергу. Найголовнішим при цьому є усвідомлення необхідності комплексного підходу та дотримання таких принципів:


Використання якісних теплоізоляційних матеріалів*


Йдеться не про якісь надсучасні технології. У більшості випадків достатньо панелей з пінопласту чи мінвати. В Німеччині, приміром, близько 90% проєктів утеплені саме пінопластом. З економічної точки зору — це найдешевший утеплювач, але дуже ефективний. Звичайно, існують більш екологічні утеплювачі, скажімо, з відходів деревообробної промисловості чи переробленого паперу. Але їх використання значно дорожче і потребує суворого дотримання пожежних норм.


Властивості матеріалів наведено у додатку Л ДБН В.2.6-31: 2006 «Теплова ізоляція будівель» зі змінами від 1 липня 2013 року


Мінімізація впливу містків холоду


Містки холоду — це умовні «слабкі місця» в конструкції будівлі, через які відбуваються підвищені тепловтрати. Такі «температурні мости» виникають у місцях стиків матеріалів будівлі з різною теплопровідністю, або там, де до ізольованих матеріалів примикають погано ізольовані деталі. Приміром, місця з'єднання даху та стін, периметр вікон та дверей, підвальні та цокольні приміщення. Для проведення якісної термомодернізації необхідно приділити найбільшу увагу саме таким місцям, дослідивши розташування містків холоду вашої оселі.


Двокамерні енергозберігаючі вікна з ізольованими профілями


Важливість якісних склопакетів важко переоцінити. Зараз безліч пропозицій на ринку, радимо обирати надійного виробника і саме двокамерну конструкцію вікон. Проте результат залежить не стільки від якості вікон, скільки від технології їх встановлення. Найкращі результати теплозбереження демонструє технологія монтажу склопакета, коли площина вікна виступає за площину будівлі назовні, а різниця поверхонь вирівнюється за рахунок утеплювача.


Комплексний підхід


Очевидними елементами будівлі, які в першу чергу потребують утеплення, є фасад і вікна. Але якщо заходи по збільшенню теплового опору виконані лише для фасаду і вікон,  тепловитрати й надалі відбуватимуться через підвали і покрівлю. Якщо ви живете у власному будинку, з цим легко впоратись. А от мешканцям багатоповерхівок доведеться діяти, досягнувши згоди з сусідами та ОСББ або ЖЕКом. Варто пояснювати, що недостатньо утеплити частину фасаду власної квартири. Для найкращого результату варто подбати про весь периметр будинку — і згори, і знизу. Тільки комплексні заходи допоможуть регулювати загальну температуру в будинку та тепловитрати.


Вентиляційна установка з високоефективною рекуперацією тепла


Системи вентиляції із застосуванням технологій рекуперації тепла забезпечують надходження свіжого повітря без зайвих тепловитрат. Датчики системи моніторять та регулюють такі параметри, як температура, вологість, насиченість повітря СО2 і постачають необхідний об'єм свіжого повітря без надлишкового провітрювання. Для користувача це гарантує високу якість повітря і суттєву економію енергії.


І наостанок


Крім наведених вище базових принципів сучасної термомодернізації, варто нагадати й загальні рекомендації.


Основою енергоефективності є відповідальне споживання ресурсів. Це те, на що ми можемо вплинути безпосередньо. Встановлення лічильників тепла та терморегуляторів покликане одночасно зробити наше житло комфортним для перебування і значно зменшити надмірне споживання тепла, регулюючи температуру відповідно до погоди та власних потреб.


Також вагомим фактором є правильне планування впровадження заходів енергоефективності. Роками доведено, що найкраще поєднувати такі роботи, як заміна вікон і утеплення фасадів із ремонтними роботами. Приміром, якщо фасад, дах чи підвал будинку потребують ремонту, краще одночасно робити заміну та ущільнювати кілька елементів. Відчутною буде також економія на вартості робіт, і вплив на енерговитрати.


Якщо ж досі бракує мотивації для проведення термомодернізації власного житла, згадайте, що ви отримаєте не тільки додатковий комфорт, тепло та підвищення якості повітря, яким дихаєте, а зробите великий внесок в глобальну мету щодо зменшення викидів СО2 та покращення життя на нашій планеті. При цьому зекономите до 75% власних витрат на опалення.

Маріо Бодем
Архітектор DPLG, ING+ARCH (Німеччина)
img
Водневі технології як складова енергетичної незалежності України01.04.2020Використання водню у якості енергоносія — багатообіцяльний проєкт. Над ним активно працює світова наука, вбачаючи можливості вирішення багатьох проблем як в енергетиці, так і в екології. Одним із важливих напрямів роботи Міністерства енергетики України, безперечно, є питання енергоефективності та впровадження нових технологій, що сприятимуть енергетичній незалежності держави. Що сьогодні робить міністерство для впровадження водневих технологій в Україні, які перспективи відкриває для нас водень на міжнародній арені та які перепони слід подолати на цьому шляху — ось головні питання, які ми обговорили з Олексієм Рябчиним, народним депутатом України 2014-19, заступником міністра енергетики та захисту довкілля України 2019-20. imgОлексій РябчинНародний депутат України 2014-2019, заступник міністра енергетики та захисту довкілля України 2019-2020