Галина Джулай: «Мрію зробити кожен будинок енергоощадним»

Мешканцям багатоквартирних будинків та новоствореним ОСББ подекуди нелегко розібратися у тонкощах ощадної модернізації житла. Де шукати фінансування, якого підрядника обрати, де краще закупити матеріали — для людей, які з цим раніше не стикалися, шукати відповіді на ці запитання може виявитися досить складною задачею. На допомогу готові прийти керуючі компанії, які професійно налагодять господарську діяльність у будинку та оберуть оптимальну програму фінансування термомодернізації. Галина Джулай, директор керуючої компанії «Нове місто», про переваги, які отримує ОСББ від співпраці з такими компаніями, в нашому інтерв’ю.

01.07.2021
img
Галина Джулай
Директор керуючої компанії «Нове місто»
img

Про створення та діяльність керуючої компанії


Я вже протягом 19 років є головою правління ОСББ у будинку, в якому мешкаю. До цього часу п’ять років працювала секретарем  ради м. Новояворівська,  де часто стикалася з проблемами міських багатоповерхівок. Завжди вважала, що тільки створивши ОСББ і приймаючи участь у різних проєктах і програмах, можна будинки відремонтувати, зробити теплими, енергоощадними та комфортними.


У Новояворівську в ОСББ було переведено 76 будинків. Допомагали їм бюджетними коштами. Пішовши з міської ради, я вирішила розвинути свою ідею, щоб робити багатоповерхівки комфортними й економними. Разом із друзями створили компанію, де пріоритетними напрямками стали енергозбереження та енергоощадні технології.


Керуючу компанію «Нове місто» заснували 2016 року. Першим під нашим управлінням став будинок у Львові по вул.Трильовського, 31. Там ми допомогли мешканцям створити ОСББ і уклали договір на управління. Сьогодні цей будинок повністю термомодернізований. З часом з’явилось багато інших бажаючих укласти з нами угоду. Тож сьогодні, через три роки від початку діяльності, під управлінням «Нового міста» перебуває вже 25 будинків.


Ми маємо кілька будинків, як філію, у Новояворівську, де я проживаю. Сама ж компанія знаходиться у Львові. З-поміж будинків, які компанія має в управлінні, сім багатоповерхівок, які вже повністю термомодернізовані. В них замінені вікна, утеплений фасад, замінені парапети. Маємо ще п’ять будинків, де замінені вікна, встановлена терморегуляція тощо.


Про участь в програмах із енергоефективності 


Ми серйозно працюємо над енергозбереженням будинків та якістю наданих послуг, що дозволяє співвласникам будинків заощаджувати. Старі багатоповерхівки, особливо ті, які прийшли до нас від ЖЕКів — розбиті, фактично розбомблені. Зазвичай таким будівлям понад 30 років, в них протікають внутрішньобудинкові мережі та покрівля, сирі стіни тощо.


Щоб привести до ладу такий будинок потрібні чималі кошти. Силами лише співвласників цього не зробиш. Оскільки економічна ситуація в країні не найкраща, ОСББ не може вимагати від співвласників космічних внесків. Тому я завжди пропоную співвласникам  багатоповерхівок приймати участь у різних проєктах і програмах, щоб залучити кошти з бюджетів міського, районного, обласного чи загальнодержавного рівня. «Нове місто» допомагає це робити.


Ще 2016 року ми разом із співвласниками «наших» будинків приймали участь у державній програмі «Теплий дім». Є ще обласна програма «Енергозбереження», за якою відшкодовується частина банківських відсотків. На перших зборах будинку, який був збудований 25–30 років і більше, я завжди раджу приймати участь у таких проєктах, адже вони дозволять зробити будівлю енергоощадною, продовжити її експлуатаційний термін та зберегти кошти на енергоносіях.


 Сьогодні всі програми та проєкти, якого б рівня вони не були, побудовані на співфінансуванні мешканців. Люди на це погоджуються, оскільки розуміють, що зі старим будинком потрібно щось робити. На збори ОСББ я завжди приходжу хоча б із приблизними розрахунками, тому що словесні обіцянки — не надто сильний аргумент. Коли ж говориш мешканцям, що їхні заощадження після модернізації складуть таку-то суму, а їх частка в проєкті становитиме стільки-то, — це їх переконує.


Про особливості роботи та реальні терміни модернізації будинку


Якщо говорити про державну програму «Теплий дім», то, приміром, встановлення вікон та індивідуального теплового пункту (ІТП) за нею займає десь 3–4 місяці. Сюди входить проведення зборів, збір підписів,  складання протоколу, погодження мешканцями, збір документів, подання їх до банку і, врешті-решт, виконання самих робіт. На утеплення фасаду за цією ж програмою вже треба більше часу — десь до п’яти місяців.


До початку роботи державного «Фонду енергоефективності» 2019 року, наша компанія користувалася саме такими програмами. Так, у Новояворівську по вул. Липи, 2, у будинку, який обслуговує «Нове місто», ми хотіли разом із мешканцями встановити ІТП ще 2018 року. В нас була готова проєктна документація, були певні напрацювання, але ми не встигли, оскільки швидко закінчилися кошти.


Дізнавшись про діяльність Фонду, ми звернулися до регіонального консультанта Галини Когут. Оскільки ми вже мали на руках проєктну документацію, вона запропонувала взяти участь у проєкті фонду «Перші ластівки», на що ми залюбки погодилися.


Для «Перших ластівок» було відібрано 10 ОСББ по всій Україні. Наш будинок по вулиці Липи, 2 — у тому числі. Ми планували утеплити фасад і повністю реконструювати систему опалення: встановити ІТП, погодозалежне регулювання, і баланс регулювання по стояках.


Енергоаудитор підготував нам пакет документів та підтвердив, що такі роботи дійсно потрібно виконувати в будинку. Після того виготовили проєктно-кошторисну документацію, пройшли державну експертизу і приступили до робіт, які завершили наприкінці листопада – початку грудня. І сьогодні маємо гарний, енергоощадний будинок із подовженим експлуатаційним терміном. Тож тепер він як новобудова.


Для нас як для керуючої компанії дуже важливо, що цього опалювального сезону ми не отримали від мешканців жодної скарги. У тих квартирах, де раніше було дуже холодно та цвіли кути, сьогодні сухо та тепло, діти бігають у футболках. У порівнянні з попереднім опалювальним сезоном, будинок спожив майже вдвічі менше теплоносія. Про це свідчать й платіжки мешканців.


За умовами «ластівок» ми відшкодували 70% загальної кошторисної вартості робіт. Так, фонд нам відшкодував майже 3 млн грн загальної кошторисної вартості, яка складала 4,2 млн грн. За районною програмою енергоефективності ми ще отримали компенсацію у майже 400 тис. грн. Також разом із цим будинком ми подавали заявку на участь у державній програмі енергозбереження й отримали майже 700 тис. грн. Тож співвласникам довелось сплатити всього 145 тис. грн. Якщо розділити це на загальну площу будівлі, то це 41,44 грн/м2. Орієнтовно, участь у проєкті кожному співвласнику коштуватиме 2 тис. грн.


До речі, у будинку по вулиці Липи, 2 є брат-близнюк. Він стоїть навпроти — за 10 метрів. Там взяти участь у програмі фонду спочатку люди не захотіли. Але коли ми вже почали виконувати роботи в першому будинку, то вони змінили свою думку. Тож уже маємо готовий енергоаудит і подані до фонду документи для «близнюка». Роботи виконуватимемо поточного року.


У Львові також можна буде отримати відшкодування по міській програмі енергоефективності,  і цьогоріч я вже подала заявку на участь шести будинків. По двох із них ми вже отримали схвалення від Фонду енергоефективності. Решта чекає на аналогічні рішення.


Про переваги співпраці з керуючими компаніями


Слід сказати, що керуюча компанія займається не тільки енергоефективністю. Хоча в будинку може бути створене ОСББ, воно не проводить господарської діяльності. Всю господарську роботу виконує управляюча компанія, з якою ОСББ укладає угоду.


Якщо ж говорити про гранти та проєкти з енергоефективності, то все це також готуємо ми — від імені ОСББ. Звісно, це все може робити й правління ОСББ. Але краще, коли є компанія з досвідом, яка займається такими речами не перший день. У нас уже напрацьована схема роботи, налагоджена співпраця з різними підрядниками, є досвід правильного оформлення документів, подачі заявок, розуміння вимог тощо.


Також я вже знаю, як провести правильно збори зі співвласниками, як до них донести потрібну інформацію. Зробити так, щоб люди орієнтувалися, що очікується, скільки платити тощо. Тож, звісно, ОСББ самостійно може подати всі ці документи і прийняти участь у відповідних проєктах. Але ж тоді це — лише один будинок. Моя ж мета — провести термомодернізацію всіх будинків, якими управляє «Нове місто».

 

Галина Джулай
Директор керуючої компанії «Нове місто»
img