Для успішного впровадження енергоефективних рішень потрібна якісна інформаційна кампанія

Старший проєктний менеджер з енергоефективності Офісу підтримки реформ Мінрегіону Вадим Матковський — про перепони, які слід подолати Україні на шляху до енергоефективності.

01.02.2021
img
Вадим Матковський
Старший проєктний менеджер з енергоефективності Офісу підтримки реформ Мінрегіону
img

Є кілька основних перешкод на шляху до енергоефективної країни. По-перше, термомодернізація – це поки що недешева справа відносно рівня доходів людей. Щоб запровадити заходи з підвищення енергоефективності, потрібно витратити чималу суму. Тому був створений Фонд енергоефективності, який компенсує частку цих витрат. Зараз, для перших 500 будівель відшкодування становить до 70% вартості термомодернізації (енергоаудит, проєктування, роботи, будівельні матеріали тощо).


Друга – люди не звертаються за фінансовою підтримкою у Фонд так масово, як могли б, через низьку поінформованість. За результатами нещодавнього всеукраїнського соціологічного дослідження було визначено, що понад 70% населення не чули про жодну з державних або місцевих програм підтримки енергоефективності. Наслідком цього є відсутність належної мотивації до впровадження енергоефективних заходів.


Ще один чинник - це обережність. Наприклад, останні роки програма «теплих кредитів» користувалася величезним попитом, тому постійно не вистачало коштів, щоб задовольнити потреби усіх бажаючих. Але така ситуація була не завжди. У 2015 році, коли повноцінно запустилися «теплі кредити», теж були дуже низькі темпи подачі заявок на відшкодування заходів з енергоефективності. Це природньо, люди обережно ставляться до всього нового. Вони спершу дивляться, як діють інші, більш прогресивні та мотивовані люди, які зрозуміли необхідність підвищення енергоефективності та переваги від цього.


Така ж ситуація була в Польщі, коли в 1995 році там запускали фонд для підтримки населення у підвищенні енергоефективності будівель. Перші 4–5 років був дуже низький попит на відшкодування витрат. У 90-х роках Україна й Польща мали однаковий рівень енергоспоживання в будівлях. Та вже в 2015 році в Польщі було термомодернізовано майже 60 % будівель. Сьогодні там планується досягти показника у 70% модернізованих будинків до 2030 року.


В українському Фонді енергоефективності вже сформована команда, є технічний та фінансовий офіси, які працюють над тим, аби люди могли просто та швидко отримати державну підтримку, та пересвідчилися в її надійності. Людям потрібно бачити реальні історії успіху, відчувати, що держава їм допомагає. На наступні 5 років необхідна широка та зрозуміла інформаційна кампанія, аби щонайменше 70% населення могли впевнено сказати, що знають про переваги та доступність програм підтримки термомодернізації будівель, що держава і місцева влада разом допомагають людям знижувати їх витрати енергоресурси.


Починаючи з 2010 року, я співпрацював із муніципалітетами, консультував та допомагав розробляти енергоефективні програми в містах для житлових та громадських будівель, теплових господарств та водоканалів, вуличного освітлення. Я бачив, що ці документи досить адекватно сприймалися керівництвом міста, але програми далі не реалізовувалися, тому що були перепони на загальнонаціональному рівні. Саме тому я долучився до команди Офісу підтримки реформ при Мінрегіоні, – я прагну допомогти змінити ситуацію на національному рівні, щоб Україна стала енергоефективною, розвинутою та енергонезалежною державою, а добробут громадян покращився.

Вадим Матковський
Старший проєктний менеджер з енергоефективності Офісу підтримки реформ Мінрегіону
img
П’ять ключових принципів на шляху до енергоефективності від німецького експерта Маріо Бодема01.12.2021Майже кожен українець із нетерпінням очікує закінчення опалювального сезону. Адже півроку поспіль нам доводиться з острахом відкривати платіжки за опалення. Це стосується і домогосподарств, і державних установ, і приватних підприємств. Ми можемо скаржитися на тарифи і сподіватися на перегляд політики ЖКГ. А можемо вже сьогодні впроваджувати заходи, які допоможуть власними силами знизити витрати на тепло. Так, як це роблять в країнах Європи. Ми запросили Маріо Бодема, архітектора з Німеччини, DPLG, ING+ARCH, експерта проєкту GIZ “Реформи у сфері енергоефективності в Україні”, розказати про прості кроки, які можна зробити для термомодернізації власного житла та про те, яких помилок варто при цьому уникати. imgМаріо БодемАрхітектор DPLG, ING+ARCH (Німеччина)