ОСББ — це ефективний інструмент термомодернізації житла

Якщо ви замислилися над термомодернізацією вашого житла, поради від Вікторії Погорєлової, голови правління ОСББ «Мотор», стануть вам у нагоді. Вікторія має 20-річний досвід управління організацією та залучення фінансових ресурсів на заходи з енергоефективності. Це — друга частина нашої розмови. Першу читайте за посиланням.

05.09.2021
img
Вікторія Погорєлова
Голова правління ОСББ “Мотор” у Києві
img

про створення ОСББ


Якщо ви хочете створити ОСББ, перше, що слід зробити, — зателефонувати регіональному представнику HOUSES ПРООН. Ця організація допомагає створювати та налагоджувати роботу об’єднань. Вам запропонують прослухати низку безкоштовних семінарів та вебінарів. Ці знання вам дуже згодяться.


Після реєстрації ОСББ вам на допомогу прийде державний Фонд енергоефективності. У фонду є консультанти в кожному регіоні. Вони готові допомогти порахувати, скільки буде коштувати термомодернізація вашого багатоквартирного будинку. Ці ж фахівці ознайомлять вас із державною програмою «Енергодім».


Робити все й одразу, навіть маючи всі інструменти та допомогу, може бути завеликим фінансовим навантаженням. Тому в програмі «Енергодім» є два пакети: А та Б. Пакет А включає встановлення індивідуального теплового пункту та вікон, пакет Б — це ще й утеплення стін. Вибрати оптимальний варіант вам допоможе консультант.


про ступінь відповідальності


Я агітую за ОСББ, тому що це ефективний інструмент доцільної витрати коштів на модернізацію житлового будинку. Це «свої кошти своїми руками на свою власність».


А тепер подивимось на те, що сьогодні відбувається в умовах застарілої системи управління житловим фондом: ЖЕК за наші гроші наймає підрядну організацію. Це впливає і на якість робіт, і на доцільність використання коштів.


Окрім того, ОСББ дає можливість залучити зовнішнє фінансування в більшому обсязі з більшою ефективністю. Приміром кошти, які ми витрачали за міською програмою 70/30, були повністю під нашим контролем. Звісно, ми інколи робили помилки. І підрядники не завжди ідеальні. Але ми їх самостійно обрали та контролювали. Для бюджетної частини коштів контроль за фінансами, звісно, менший але теж можливий.


про вибір зовнішнього фінансування


Для ОСББ є багато можливостей залучити зовнішні ресурси на енергоефективні заходи. Скажімо, цьогоріч ще діє програма «Теплі кредити». Її ключова перевага — простота для новачків.


Приміром, ви створили ОСББ. Ви ще не знаєте нічого, але чули, що можна встановити енергозберігаючі лампи. Сума для держави невелика, але не для конкретних співвласників. Тож ви можете взяти кредит на цю суму, отримати компенсацію 40% вартості матеріалів, та встановити енергозберігаючі лампи. В результаті отримати реальну економію, повірити у свої сили — і вже йти за більшим кредитом, наприклад, на заміну вікон.


Маючи досвід залучення та використання кредитних коштів, ви вже можете брати участь у програмі «Енергодім». Починати варто з малого. Приміром, ви можете спочатку взяти участь у міській програмі співфінансування: сплатити свої 10% — і вже отримати певні поліпшення в будинку.


про управління ОСББ


ОСББ — це механізм прийняття спільних рішень. У нас вищим органом є загальні збори, які забезпечують роботу цього механізму. Добре підготовлені збори проходять дуже швидко, оскільки люди вже приходять на збори з власною думкою, зафіксованою в листку голосування. Так виглядає процес прийняття спільних рішень. Готує їх правління, обране загальними зборами.


Насправді, головою ОСББ дуже просто бути, якщо дотримуватися закону про ОСББ. У мене, як у голови, дуже мало повноважень. Я можу представляти інтереси ОСББ без довіреності, оскільки про мене відомості містяться в держреєстрі юридичних осіб. Але всі рішення приймає правління в межах затверджених загальними зборами повноважень і  кошторису.


Коли є кошторис і розмір внеску, які визначаються загальними зборами, ми обираємо підрядника. Якщо це дороговартісний проєкт, то умови договору погоджують тільки загальні збори. Для простих заходів я теж повинна узгодити свої дії з правлінням, яке надає мені повноваження підписати договір.


Щоб не хапатися за серце і не потрапити в халепу, не слід брати на себе більше повноважень, ніж вам надано законом. Потрібно проводити загальні збори і обрати правління, яке теж повинно залучатися до прийняття рішень. Не приймайте їх одноосібно, бо у вас немає таких повноважень.


про ціну питання енергоефективності


За всі роки, поки модернізували нашу будівлю, ми користувалися крім внесків співвласників також грантовими коштами.


Індивідуальний тепловий пункт нам подарувала компанія Danfoss. Потім інша організація мала утеплити зовнішні стіни, і слід було зробити реконструкцію системи опалення всередині будівлі та встановити терморегулятори на батареї. Та не все склалося так швидко. Наприкінці 90-х років країна зовсім не була готова до термомодернізації. Щоб приступити до роботи, виконавець був змушений пройти бюрократичне «пекло». Як наслідок — утеплення нам тоді не вдалося зробити. А з компанією Danfoss ми дружимо й сьогодні.


Утеплення стін ми робили за рахунок державної програми, а виконання робіт оплачували коштом місцевої програми — теж на умовах співфінансування. Бюджетні кошти ми отримали в грудні. Оскільки взимку проводити утеплення будинку не можна, підрядник запропонував нам пофарбувати будинок. Йому було байдуже, що робити, бо для нього це були “чужі гроші на чужу власність”.


Та ми ризикнули, і закупили матеріали для утеплення, залишивши їх на відповідальному зберіганні в одному із центрів комплектації Хенкель. Наступного року за кошти міського бюджету та співвласників ми утеплили стіни, але цокольна частина залишилась неутепленою. На тепловізорі було гарно видно, як втрачається енергія з неутепленого цоколю.


Після того ми двічі (у 2016 і 2017 роках) брали участь у конкурсі енергоефективних проєктів, який проводить КМДА. За умовами конкурсу об’єднання співвласників повинно обрати мінімум два енергоефективних заходи. Перший, який має складати не менше 30% від загальної вартості, потрібно виконати власним коштом, решта 70% — виконуватимуться коштом міського бюджету.


На наших 30% ми взяли участь у державній програмі «Теплі кредити», за якою отримали 40% державного фінансування від вартості матеріалів та 30% погашення кредиту коштами міського бюджету.


Таким чином, завдяки участі в міських та державній програмах за два роки ми залучили 192 тисяч гривень своїх та 940 тисяч гривень із державного та міського бюджетів.


як стати енергоефективним уже зараз: мої поради


  1. Звертайте увагу на клас енергоефективності побутових приладів, які ви купуєте. Вони мають бути класу А, А+, А2+. Хоч вартість такого обладнання вища, але повністю себе окуповує.
  2. Встановіть енергоощадні лампочки.
  3. Встановіть лічильники холодної та гарячої води. Вони дисциплінують вас.
  4. Якщо ви проводите заміну вікон власної квартири, то слід робити це тільки за державними будівельними нормами і вимагати цього від своїх підрядників.
  5. Слід змінювати власні звички. Потрібно налаштовувати роботу ваших приладів на нічний режим. Протягом дня електромережі знаходяться під серйозним навантаженням, вночі воно менше. Це важливо для країни в цілому.
  6. Взимку необхідно закривати вікна і двері в місцях загального користування. Це підвищує температуру в приміщенні на 2 градуси.
  7. Об’єднуватись з сусідами, створювати ОСББ і готуватись до участі в програмі Енергодім.

Жити в енергоефективному будинку - комфортно. А комфорт - це здоров’я наше і наших рідних. Зекономлена енергія впливає на зменшення викидів СО2, а це здоров’я нашої планети, яку ми залишимо нашим дітям та онукам.

Вікторія Погорєлова
Голова правління ОСББ “Мотор” у Києві
img
Водневі технології як складова енергетичної незалежності України01.04.2020Використання водню у якості енергоносія — багатообіцяльний проєкт. Над ним активно працює світова наука, вбачаючи можливості вирішення багатьох проблем як в енергетиці, так і в екології. Одним із важливих напрямів роботи Міністерства енергетики України, безперечно, є питання енергоефективності та впровадження нових технологій, що сприятимуть енергетичній незалежності держави. Що сьогодні робить міністерство для впровадження водневих технологій в Україні, які перспективи відкриває для нас водень на міжнародній арені та які перепони слід подолати на цьому шляху — ось головні питання, які ми обговорили з Олексієм Рябчиним, народним депутатом України 2014-19, заступником міністра енергетики та захисту довкілля України 2019-20. imgОлексій РябчинНародний депутат України 2014-2019, заступник міністра енергетики та захисту довкілля України 2019-2020
П’ять ключових принципів на шляху до енергоефективності від німецького експерта Маріо Бодема01.12.2021Майже кожен українець із нетерпінням очікує закінчення опалювального сезону. Адже півроку поспіль нам доводиться з острахом відкривати платіжки за опалення. Це стосується і домогосподарств, і державних установ, і приватних підприємств. Ми можемо скаржитися на тарифи і сподіватися на перегляд політики ЖКГ. А можемо вже сьогодні впроваджувати заходи, які допоможуть власними силами знизити витрати на тепло. Так, як це роблять в країнах Європи. Ми запросили Маріо Бодема, архітектора з Німеччини, DPLG, ING+ARCH, експерта проєкту GIZ “Реформи у сфері енергоефективності в Україні”, розказати про прості кроки, які можна зробити для термомодернізації власного житла та про те, яких помилок варто при цьому уникати. imgМаріо БодемАрхітектор DPLG, ING+ARCH (Німеччина)