Як українські хлібопекарі об’єдналися, щоб стати енергоефективними
Будівля
Адреса
Опалювальна площа
м2
Фактичне споживання теплових ресурсів
кВт*год/м2
Бюджет проєкту
грн
Строк виконання проєкту
місяців
Економія теплових ресурсів після реалізації проєкту
Проблема
Споживання енергії у хлібопекарській промисловості зростає, що призводить до збільшення витрат на виробництво.
Компаніям не вистачає досвідчених енергоменеджерів. Заходів, спрямованих на зменшення споживання енергії, не проводять.
Через конкуренцію компанії не бажають ділитися досвідом та знаннями в галузі енергоефективності.
Ідея
Створити навчальну мережу аби хлібопекарі змогли ділитися досвідом з енергозбереження та допомагати один одному.
Країни Європейського Союзу вже кілька років допомагають містам України та промисловим підприємствам зменшити енергоспоживання, не витрачаючи водночас власних коштів. За таких обставин змінюється підхід до енергоефективності, в органах місцевої влади створюються відповідні департаменти.
Подібний результат досягається як скороченням енергоспоживання, так і переходом на альтернативні джерела енергопостачання. На тлі постійно зростаючих цін на енергоносії ці методи особливо актуальні.
«Навчальні мережі енергоефективності» LEEN (Learning Energy Efficiency Networks) спрямовані на скорочення споживання енергії у мережах, що за результатами апробації у Німеччині в середньому склала від 2,2% на рік.
Такий показник є результатом синергії:
- добровільного систематичного обміну думками та ідеями
- ста підтримки кваліфікованих експертів
- спільної постановки мети
- щорічного моніторингу ефективності
Навчальні мережі енергоефективності набирають популярність і в Україні завдяки проєктній діяльності Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.
До співпраці та обміну досвідом були залучені провідні українські компанії різної галузевої приналежності.
Завдяки проєкту створено і мережу LEEN хлібопекарів.
Що було зроблено
В Україні була створена Мережа з навчання енергоефективності (LEEN). До Мережі приєдналися компанії хлібопекарської індустрії, зокрема ПрАТ «Київхліб», ТОВ «Київський БКК», «Хлібодар», «Наша булочка», «Козятинхліб» та інші великі та малі хлібопекарські підприємства України.
Керівники 12 хлібопекарських підприємств із 7 областей України зібрались разом для офіційного підписання новоствореної пілотної мережі енергоефективних підприємств, щоб енергоаудит не залишився просто папером, а перетворився в інструмент заощадження енергії та коштів.
Координатором процесу виступила Всеукраїнська асоціація пекарів (ВАП), яка об’єднала навколо ідеї енергоефективності підприємства галузі, що створили першу в Україні галузеву мережу. Партнерами ВАП виступили Мінекономрозвитку та Держенергоефективності, виконання здійснюється за підтримки Уряду Німеччини у рамках Проєкту GIZ Ukraine «Консультування підприємств щодо енергоефективності».
Через співпрацю з експертами та аудиторами LEEN допомагає визначити та реалізувати вигідні заходи.
Учасники мережі:
- обмінюються досвідом та ноу-хау;
- вчаться один у одного;
- демонструють практичні приклади для підтримки реалізації заходів;
- Експерти надають актуальну інформацію про відповідні технології ефективності.
Результат
Значне зменшення споживання енергії та викидів СО2.
Реалізація енергозбережних заходів сприяє «здоровій» конкуренції та впливає на ціноутворення для кінцевих споживачів.
«13 підприємств із 7 областей України об’єднані в Мережу енергоефективних хлібопекарів.На багатьох підприємствах обладнання морально застаріло, і не у всіх є фінансова можливість, щоб впроваджувати заходи з енергоефективності.
Ми вдячні проєкту GIZ. Енергоаудит відбувся на всіх підприємствах, і вони можуть самостійно розрахувати, що вигідно впровадити на підприємстві», – розповіла Олена Жукова, виконавча директорка Української асоціації пекарів, модераторка мережі енергоефективних пекарів (LEEN).