Журналісти відвідали майбутнє кліматично-нейтральне місто Житомир

17 березня 2023 року відбувся престур для журналістів та медійників у Житомир на тему: «Кліматично-нейтральне майбутнє Житомира. Зелений перехід міста на 100% ВДЕ до 2050р». У престурі взяли участь 29 представників медіа, серед них загальнонаціональні та регіональні ЗМІ.

img

Житомирська міська територіальна громада ефективно реалізує програми енергоефективності та енергозбереження. Житомир ще у 2018 році став першим містом у Східній Європі, яке офіційно заявило про перехід на 100 % використання відновлюваної енергії. Місто планує стати кліматично-нейтральним до 2050 року.

17 березня 2023 року відбувся престур для журналістів та медійників у Житомир на тему: «Кліматично-нейтральне майбутнє Житомира. Зелений перехід міста на 100% ВДЕ до 2050р». У престурі взяли участь 29 представників медіа, серед них загальнонаціональні та регіональні ЗМІ. 

Під час престуру журналісти зустрілись із керівництвом міста та області, познайомились із технічною інформацією та особисто відвідали об'єкти, на яких успішно реалізовані програми енергоефективності та енергозбереження.

Учасники відвідали два термомодернізованих обʼєкти: Житомирський дитячий навчальний заклад №6, (термореновація в рамках проєкту «Підвищення енергоефективності об’єктів бюджетної сфери міста Житомира» за фінансової підтримки Північної Екологічної Фінансової Корпорації NEFCO та Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля Е5Р) та Житловий будинок ОСББ «Вулик-21» (термомодернізація в рамках програми «Енергодім» ДУ «Фонд енергоефективності»).





Після візиту на обʼєкти журналістів було запрошено до ознайомлення з презентаціями від Житомирської міської ради. З загальною презентацією міста та його енергетичною політикою виступила Світлана Ольшанська, Перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради. Проєкти у сфері енергоефективності та зміни клімату, що реалізуються у м. Житомирі презентували Роман Ілик, КП «Житомирводоканал» та Дмитро Рогожин КП «Житомиртеплокомуненерго» ЖМР. Модератором виступив Борис Пахолюк, Директор КУ «Агенція розвитку міста» ЖМР. 

Завершальною частиною престуру стала пресконференція, на якій журналісти поспілкувались із місцевою громадою та дізнались, як вони оцінюють результати впровадження енергоефективних заходів у м. Житомир.

Відкрила пресконференцію, з вітальним словом, Іма Хренова-Шимкіна, Директорка проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», GIZ GmbH, і  поділилась історією співпраці з Житомиром:

 «Що таке енергетичний менеджмент, що він дає громаді, кожному мешканцю? Я сподіваюсь, що у рамках престуру представники ЗМІ отримають відповіді на ці питання і зможуть розповісти про це для своїх аудиторій. Житомир - це модельне місто, вони створили і вже імплементують енергоменеджмент. Залучення інвестицій у місто, наявність кваліфікованих співробітників - це результати впровадження енергетичного менеджменту. Я дякую Житомиру за плідну співпрацю і бажаю всім ефективного престуру».

Організатори проєкту: Громадська Спілка «Бізнес за партнерство» в рамках проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», що виконується німецькою урядовою компанією GIZ за дорученням Уряду Німеччини та Швейцарії.

Проєкт реалізується за підтримки: Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури  України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства економіки України, Держенергоефективності.

При партнерстві: Національної Спілки Архітекторів України, Національної спілки журналістів України, Асоціації міст України, Конфедерації будівельників України.