Україна отримає підтримку у відновленні сектору водопостачання та водовідведення.

В Україні стартував проєкт Feliciti II, який надаватиме підтримку у відновленні сектору водопостачання та водовідведення.

img

Системи водопостачання та водовідведення українських міст перебувають у критичному стані і потребують негайної підтримки для відновлення і модернізації. Вони постраждали внаслідок російської агресії або перевантажені у зв’язку з великою кількістю тимчасово переміщених осіб 
 
В рамках проєкту Felicity II “Фінансування енергетики для низьковуглецевих інвестицій – консультування міст підприємства водопостачання та водовідведення України отримають можливість покращити свій операційний та фінансовий стан, відновити і модернізувати інфраструктуру підприємств, підвищити її стійкість та енергоефективність та зменшити негативний вплив на довкілля Проект пропонує водоканалам:  

  • технічну допомогу у підготовці інфраструктурних інвестиційних проєктівта відповідне підвищення кваліфікації персоналу щодо співпраці з міжнародними фінансовими проектами (від GIZ);
  • фінансування розроблених інвестиційних проєктів (від ЄIБ).

Про проєкт вперше було оголошено на Еко-Форумі у Львові у вересні цього року.  – найбільшій платформі для обміну досвідом між українськими підприємствами водопостачання та водовідведення, міністерствами, фаховими організаціями та міжнародними партнерами. 

Партнерство між ЄІБ і GIZ засноване на спільних ініціативах «Фінансування енергетики для низьковуглецевих інвестицій – консультаційний механізм для міст» (FELICITY) та Фонд підтримки кліматичного фінансування міст, що допомагає містам розробляти та фінансувати сталі інфраструктурні  проєкти. У 2022 році установи також вивчатимуть можливості взаємодії в межах новоствореного Фонду ЄІБ з питань зеленого водню, щоб разом сприяти сталому розвитку та декарбонізації за допомогою сталого виробництва, а також використання зеленого водню та його похідних у країнах-партнерах і на територіях, що мають право на отримання офіційної допомоги з метою розвитку (ODA).

Наступним кроком буде запрошення водоканалів взяти участь в оцінці готовності підприємств водопостачання та водовідведення до участі у проєкті, а також у визначенні їх актуальних потреб.