Україна вивчає досвід Іспанії з впровадження найкращих доступних технологій та методів управління

Наразі українська делегація перебуває у Іспанії, де вивчає досвід країн ЄС щодо імплементації Директиви ЄС 2010/75/EU, впровадження найкращих доступних технологій та методів управління, а також інструменти Севільського процесу.

За словами заступниці Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Вікторії Киреєвої, Україна щодня наближає своє законодавство до європейського та виконує зобов’язання відповідно до Угоди про Асоціацію з ЄС.

“Одним із таких зобов’язань є імплементація 75-ї Директиви про промислові викиди. Відповідний законопроєкт №6004-д вже пройшов перше читання у Верховній Раді України. І ми очікуємо на якнайшвидше його прийняття в цілому. Крім того, на національному рівні ми вже започаткували робочі групи для комплексного опрацювання з представниками громадськості, бізнесу та науковцями висновків з найкраще доступних технологій та методів управління. Щоб ефективно їх впровадити для нас важливо стати частиною Севільського процесу”, – зазначила Вікторія Киреєва.

Відтак наразі українські фахівці ознайомлюються з останніми оновленнями в регулюванні промислових викидів в ЄС, а також процесом збору даних, на основі яких в Європі формуються проєкти НДТМ.

Детально аналізується практичний досвід Іспанії з імплементації Директиви 2010/75/EU та побудови електронної системи збору та аналізу даних від промислових об’єктів.

“Україна вже має план відбудови, який ґрунтується на принципах Європейського зеленого курсу. Ми працюємо над імплементацією 75-ї та 87-ї Директив. Ми майже на фінішній прямій з впровадження Київського протоколу та відповідний Європейський регламент. Ми повністю прийняли необхідне законодавство та наразі доопрацьовуємо ІТ-рішення, яке дозволить запустити Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів. Наше переконання – відновлення України обов’язково буде здійснюватися з урахуванням найкращих доступних технологій та методів управління, з декарбонізацією промисловості й нульовим забрудненням”, – зазначила заступник директора департаменту запобігання промисловому забрудненню та кліматичної політики Міндовкілля Юлія Морозова.

Нагадаємо, Севільський процес започаткований Європейською Комісією для оновлення екологічних норм та зменшення промислових викидів в повітря, воду та ґрунт. Представники влади та бізнесу європейських країн у рамках Севільського процесу постійно працюють над переглядом найкращих доступних технологій та методів управління, які європейська промисловість впроваджує у свої виробничі процеси. Впровадити такі сучасні нормативи прагне і Україна під час повоєнного відновлення власної промисловості.

Наразі Україна буде долучена до Севільського процесу в статусі спостерігача.

Як зазначив Міністр Руслан Стрілець на своїй сторінці у мережі “Фейсбук”, це є важливим політичним кроком, який вже зараз відкриє технічні можливості для українських фахівців: обмінюватися досвідом і передовою практикою імплементації 75 директиви ЄС, вивчати процедури складання НДТМ та впровадження інтегрованого довкільного дозволу.

Поки що нашій країні надають офіційний статус спостерігача. А вже після повноцінного приєднання до ЄС, матимемо «право голосу». Для того, щоб українські реалії, в яких працює наша промисловість, були враховані при розробці НДТМ.

“Це те, що дозволить Україні вибудувати якісну національну політику у сфері запобігання та контролю промислового забруднення – в умовах війни та з чітким баченням “зеленого” повоєнного розвитку. Адже відновлення промисловості здійснюватиметься за найкращими доступними технологіями та методами управління”, – зазначив Міністр.

Навчальну поїздку організовано за підтримки проєкту «Найкращі доступні технології та методи управління (НДТМ) для України», що виконується GIZ за дорученням Федерального міністерства довкілля, охорони природи, ядерної безпеки й захисту прав споживачів Німеччини.