Представники ЗМІ, будівельного сектору та освітяни об’єдналися у професійну спільноту «EE-JUMP» задля поширення та впровадження міжнародних стандартів енергоефективності та енергозбереження

19 жовтня 2022 року в рамках Проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», що впроваджується в Україні компанією «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» за дорученням Урядів Німеччини та Швейцарії відбувся стартовий онлайн-брифінг Ініціативи «EE-JUMP» – енергоефективність для журналістів, університетів, муніципалітетів від професіоналів».

img

Ініціатива «Енергоефективність для журналістів, університетів, муніципалітетів  від професіоналів» спрямована на створення передумов для впровадження заходів з енергоефективності та  енергозбереження в Україні,  ефективну співпрацю та координацію між державними установами, місцевою владою, громадськими організаціями, експертним середовищем та представниками бізнесу, які сприятимуть розробці енергоефективної політики, підходів та заходів в Україні, зокрема, через просування успішних енергоефективних проєктів та освітніх програм.

Онлайн-брифінг, присвячений офіційному запуску ініціативи «Energy Efficiency–JUMP» розпочала президент Громадської спілки «Бізнес за партнерство» Жанна Пацьора.  Пані Жанна наголосила на важливості теми енергоефективності, особливо в воєнний час. «Наша мета  - це прагнення торкнутися серця кожного учасника цього проєкту і трансформувати його ставлення до  цієї теми  в тренд для нашого суспільства, а це енергоефективна та енергонезалежна Україна!» - підкреслила Жанна Пацьора

Директорка проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», (GIZ) GmbH  Іма Хренова-Шимкіна привітала учасників заходу та закликала об'єднати зусилля  влади, бізнесу та професійної спільноти будівельників, освітян та громади  задля  відновлення країни. Зокрема, пані Іма зазначила: «Ми повинні формувати візію, якою новою країною ми хочемо жити,  в нас є шанс відбудуватись на нових принципах. Ми бачимо Україну «зеленою», енергоефективною, енергетично незалежною та успішною.  Для цього ми хочемо розширити коло наших однодумців, сформувати відкриту дискусію, напрацювати інновації, які будуть запорукою швидкого відновлення нашої країни»

Голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк наголосив на важливості інформування суспільства щодо теми енергоефективності: «Сьогодні важливо щоб про енергоефективність говорили не тільки політики, тому що люди довіряють політикам менше ніж ЗМІ, освітянам, громадським діячам. Важливо щоб про енергоефективність почали більше  писати та розповідати і журналісти і  освітяни і експерти.  

Перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський  підкреслив необхідність залучення представників ЗМІ та освітян до  інформування та висвітлення темпів впровадження енергоефективних заходів. Пан Василь підкреслив: «У нас крім військового є ще енергетичний фронт.  За допомогою такого напрямку, як енергоефективність, ми маємо якнайшвидше  відокремитись від нашого недружнього сусіда і перемогти у війні.» 

Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Валерій Безус наголосив: «Свідомість і усвідомлення - є основою розвитку енергоефективності і, відповідно,  свідомість має бути, зрештою, в країні  сформована.  Від того як вона буде сформована, буде залежати прогрес.»  

Президент Громадської спілки «Бізнес за партнерство» Жанна Пацьора  під час презентації  Ініціативи «EE-JUMP» зазначила основні напрямки проєкту, а саме:  створення навчального центру  спільно  з Конфедерацією будівельників України для підготовки спеціалістів у сфері енергоефективності, створення мережі журналістів та об’єднання інформаційних менеджерів у громадах навколо теми енергетичної безпеки України та співпраця з архітекторами і архітектурними студіями для проведення архітектурного конкурсу на кращий творчий проєкт «зеленої» школи.

Пані Жанна   підкреслила успішний досвід  співпраці з Національною спілкою журналістів України, Національною спілкою Архітекторів України та Асоціацією  міст України та поділилась планами щодо  майбутніх заходів в рамках Ініціативи  «EE-JUMP»: «Ми плануємо провести прес-тури,  під час яких буде можливість познайомитися з фанатами теми енергоефективності в громадах, обмінятися думками і створити матеріали, які зацікавлять наше суспільство».

Лідерка компоненту «Професійні кваліфікації» проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», GIZ  GmbH  Ірина Юр’єва окреслила основні напрямки роботи компоненту «Професійні кваліфікації»: «Ми плідно співпрацюємо з колегами над реформами,  законодавством, з освітніми проєктами, професійними асоціаціями над створенням  умов,  для того щоб освіта, просвіта  і тема енергоефективності була ефективною та цікавою.»

Учасників стартового онлайн-брифінгу ініціативи «EE-JUMP» привітали партнери проєкту: Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко віце-президент Національної спілки архітекторів  України,  Голова архітектурної палати україни Олег Пікущенко та  виконавчий директор Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціації міст України» Олександр Слобожан .

Під час доповіді  Сергій Томіленко підкреслив основні пріоритети діяльності НСЖУ: «Наш пріоритет, як спілки журналістів України - доступ журналістів до джерел інформації, розширення цього доступу,  професіоналізація засобів масової інформації. Саме зараз ключовий пріоритет - це допомога колегам у біді. З цією метою ми створили Центр журналістської солідарності.»

 Олег Пікущенко зазначив ключову роль  НСАУ у конкурсі на кращу зелену школу та розповів про етапи конкурсу “RESET”. Пан Олег звернув увагу на особливе значення для громад шкільної тематики: «З одного боку потрібно забезпечити можливість мати належну освіту для дітей в громадах, а з іншого - зменшити навантаження на економічні спроможності  утримання соціальної сфери.»

Виконавчий директор Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціації міст України» Олександр Слобожан подякував організаторам  онлайн-брифінгу за можливість поділитись досвідом співпраці з німецькою урядовою компанією  GIZ  GmbH та Громадською спілкою “ Бізнес за партнерство”. Зокрема, пан Олександр зазначив: «Для нас дуже важливо налагодити партнерство не тільки в сфері енергоефективності а  і в інших сферах взагалі, тому що потім опосередковано громади починають  співпрацювати одна з одною,  з представниками міжнародних фінансових організацій, з іноземним та вітчизняним  бізнесом».

Президент Громадської спілки «Бізнес за партнерство»  Жанна Пацьора   подякувала учасникам онлайн-брифінгу «Енергоефективність для журналістів, університетів, муніципалітетів від професіоналів»  за цікаві доповіді  та  обмін думками.

Організатор  заходу: Громадська спілка «Бізнес за партнерство» в рамках проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», що виконується німецькою урядовою компанією GIZ за дорученням Уряду Німеччини.

Захід відбувся  за підтримки:  Міністерства розвитку громад та територій України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства енергетики України,  Держенергоефективності.

При партнерстві: Національної спілки архітекторів України, Національної спілки журналістів України, Асоціації міст України, Конфедерації будівельників України.

Довідка:

Проєкт «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні» впроваджується в Україні німецькою урядовою компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Урядів Німеччини та Швейцарії. Метою Проєкту є поліпшення рамкових умов з підтримки енергоефективності в Україні, а саме імплементація Директиви 2012/27/ЄС про енергетичну ефективність в українське законодавство, що включає політичні та експертні консультації стосовно реформи енергоефективності, підтримку розроблення законодавства, налагодження діалогу. Проєкт забезпечує надання експертно-консультаційну підтримку Мінрегіону, Міненерго, Держенергоефективності за напрямками підготовки законів та нормативно-правових актів, спрямованих на імплементацію Директив 2012/27/ЄС «Про енергетичну ефективність» та 2010/31/ЄС «Про енергетичну ефективність будівель».

 Громадська спілка "Бізнес за партнерство" спеціалізується на створенні та проведенні різноформатних проєктів, самостійно та в колаборації з провідними галузевими експертами, установами, міжнародними організаціями, громадськими організаціями по всій Україні. Метою створення та діяльності Спілки є сприяння розвитку малого, середнього і великого бізнесу в Україні, створення сприятливого інвестиційного клімату в Україні, зростанню благополуччя і рівня життя всіх категорій громадян, представництво і захист економічних, соціальних, культурних, освітніх та інших інтересів членів Спілки. Основні напрямки діяльності Громадської спілки є сфера енергоефективності, клімату, соціальні ініціативи та розбудова України у новій архітектурній парадигмі. Громадська спілка "Бізнес за партнерство" прагне допомогти залучити усі можливі зовнішні та внутрішні  ресурси та можливості, які дозволять окремим територіальним громадам й суспільству в цілому вдосконалюватися та отримувати поштовх до подальших дій. Ми вважаємо, що головним компонентом успіху у будь-якій справі є правильно побудована, стратегічна комунікація.