Підсумки конференції «RESET: відбудуємо школи енергоефективними та зеленими!»

img

1 червня відбулася всеукраїнська конференція «RESET: ВІДБУДУЄМО ШКОЛИ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИМИ ТА ЗЕЛЕНИМИ!», яка зблизила представників влади, територіальних громад, бізнесу та міжнародних структур та  дала  потужний імпульс та конструктивні  ідеї  для відбудови  навчальних  закладів освіти та країни в цілому.  


Конференція стала місцем зустрічі  головних архітекторів, представників містобудування та архітектури громад, міжнародних організацій, експертів, представників  освіти та бізнесу, зрештою,  усіх небайдужих  до  відбудови закладів загальної середньої освіти Україні на принципах енергоефективності та енергонезалежності. В рамках конференції відбулося урочисте нагородження переможців   Всеукраїнського  архітектурного конкурсу  «RESET 2022: енергоефективні, зелені школи». 

Організаторами заходу виступили Громадська Спілка  «Бізнес за партнерство» в рамках проєкту «Енергоефективність журналістам, університетам, муніципалітетам від професіоналів» (EE-JUMP), за підтримки проєкту «Просування енергоефективності та імплементація Директиви ЄС з енергоефективності», що виконується німецькою урядовою компанією GIZ GmbH за дорученням урядів Німеччини та Швейцарії.

Відновлення  та термомодернізація країни потребують комплексного підходу, а зелена енергетика та енергоефективність стають основою для сталого майбутнього. Головна мета конференції - відбудова  та термомодернізація  закладів загальної середньої освіти України на принципах «Build Back Better».  Учасниками заходу стали авторитетні спікери, які поділились знаннями,  думками  та досвідом щодо  відновлення  та модернізації  соціальної інфраструктури країни.

З вітальним словом на  конференції виступили Дмитро Петрунін, генеральний директор Директорату енергоефективності Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Марія Малая, перший заступник Голови Держенергоефективності, Олег Єресько, генеральний директор Директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти. Учасників конференції також привітали Іма Хренова-Шимкіна, директорка проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС з енергоефективності» GIZ GmbH,  Олександр Слобожан, виконавчий директор Асоціації міст України та Олександр Ковальчук, проректор з наукової роботи та інноваційного розвитку Київського національного університету будівництва та архітектури.

Дмитро Петрунін  наголосив на важливості теми конференції, яка відповідає європейському курсу України щодо підвищення енергетичної безпеки та захисту клімату й довкілля.  «Важливим аспектом в цьому напрямі є навчання дітей,  необхідно  прививати навички раціонального використання енергетичних ресурсів на базовому рівні», - зазначив Дмитро Петрунін.

Марія Малая, перший заступник Голови Держенергоефективності привітала учасників конференції та зробила акцент на важливості гасла «Енергоефективність понад усе»,  як керівному принципу управління енергетичною системою та економікою європейських країн. «Енергоефективність -  це не просто економічний показник розвинутої держави, це  наш новий лайфстайл, тому що енергоефективність -  це безпека та комфорт для наших дітей,  це зниження негативного впливу на довкілля»  - підсумувала  Марія Малая.

Понад 500 тис. школярів наразі  перебувають за кордоном. Одним із пріоритетних  завдань МОН,  вважає Олег Єресько, генеральний директор Директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти на сьогодні це повернення дітей в Україну та забезпечення їм належних умов  для навчання та отримання якісної освіти.  Олег Єресько підкреслив необхідність споруджувати якісно нові енергоефективні приміщення для навчання дітей, де діти здобуватимуть якісно нову освіту.

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан подякував партнерам проєкту ГС «Бізнес за партнерство» та проєкту «Просування енергоефективності та імплементація Директиви ЄС з енергоефективності», що виконується німецькою урядовою компанією  GIZ GmbH  за  плідну та системну роботу  щодо впровадження  енергоефективних заходів.  Пан Олександр  звернув увагу аудиторії на актуальності  процесів відновленні у сфері освіти, які мають ґрунтуватись на принципах, що стосуються енергоефективності та  подолання викликів змін клімату.

Учасників конференції,  партнерів  проєкту EE-JUMP та переможців всеукраїнського  архітектурного конкурсу привітала Іма Хренова-Шимкіна, директорка проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС з енергоефективності», що виконуєтья GIZ  та  підкреслила визначну роль міжнародних партнерів у процесах відновлення України. «Наразі Україна працює у двох напрямках - асоціація з ЄС та відновлення. Відновлення має стати шансом для нашого нового життя та має бути енергоефективним та зеленим», - зазначила пані  Іма

Процес відбудови та відновлення відбувається у тісній співпраці з науковцями. Академічна наукова спільнота сьогодні  працює  над покращенням  існуючих реалій  та прагне надати новий  інноваційний імпульс  щодо ідей розвитку та відбудови нашої країни.  Олександр Ковальчук, проректор з наукової роботи та інноваційного розвитку Київського національного університету будівництва та архітектури зазначив, що відбудова наших об'єктів за принципом “Краще ніж було створено раніше”  стане одним із ключових питань та заохоченням людей, які  сьогодні вагаються повертатись в Україну. 

Перша дискусійна  панель була присвячена питанням  ініціатив та досвіду та органів місцевого самоврядування щодо енергоефективних заходів зеленого відновлення та термомодернізації закладів загальної освіти громад. У обговореннях взяли  участь мери Житомирської, Славутицької, Миргородської та Новгород-Сіверської міської громади.

Сергій Сухомлин, Житомирський міський Голова поділився  планами відбудови соціальної інфраструктури в Житомирській міській громаді,  своїми думками про зміну ментальності та формування свідомості  в процесах відновлення та термомодернізації  закладів освіти та країни в цілому. «Відновлення закладу передбачає не тільки  теплі енергоефективні конструкції, ми плануємо використовувати сонячний колектор та сонячні батареї,  біотеплиці  та  систему збору дощової води. Завдання країни - після війни не тільки відбудувати економіку та соціальні об'єкти, а зробити швидку трансформацію, що можливе лише завдяки прийняттю інноваційних рішень»,  - зазначив  Сергій Сухомлин.  Мер Житомира наголосив на важливості довготермінового планування, та обов'язковості зеленої відбудови, яка постане фундаментом для стійкого розвитку країни.

Миргородський міський голова Сергій Соломаха та Славутицький міський голова Юрій Фомічeв  розповіли про програми відбудови та сталого енергетичного розвитку міст Славутич та Миргород, реалістичні плани щодо повернення українців у громади, підкреслили важливість створення системи енергоефективних кадрів та принципів безбар’єрності та  інклюзії при відбудові усіх соціальних об'єктів  та  зауважили на вихованні молоді  та дітей через оточення та архітектуру, як частини виховного процесу.  Їх доповіді розширили горизонти й надали новий імпульс учасникам дискусії  щодо системного підходу до впровадження енергоефективних заходів та ідей для  відновлення  об'єктів соціальної інфраструктури  та  громад  в цілому.

В першій панельній дискусії взяла участь  голова Новгород-Сіверської громади Людмила Ткаченко,  Пані Людмила розповіла про поточну  ситуацію в громаді, яка безпосередньо межує з північним агресором,  про досвід  співпраці з міжнародними донорами  та про участь громади в всеукраїнському архітектурному конкурсі  на реалізацію інфраструктурного проєкту побудови опорної енергоефективної зеленої школи  на місці зруйнованої агресором школи №2. «На сьогоднішній день основною проблемою громади -  є знищення інфраструктури та лісових ресурсів від постійних ворожих обстрілів», - зазначила Людмила Ткаченко, - «тому постає питання щодо  заощадження  деревини та  будівництва енергоефективних  об'єктів.  Архітектурний проєкт школи,  який став переможцем конкурсу, відповідає всім вимогам нашого сьогодення на кордоні, тому що він є енергоефективним і зеленим  та  відповідає потребам нашої  громади».  Доповідь  Людмили Ткаченко викликала серед учасників конференції  підтримку  та впевненість у тому, що громади  можуть успішно  втілити у життя амбітні плани відбудови.

Модератор конференції Євген Павлюковський  урочисто представив та привітав переможців всеукраїнського архітектурного  конкурсу RESET 2022 на кращий проєкт енергоефективної зеленої  школи, який  буде невдовзі реалізований в Новгород-Сіверській громаді.  Почесне перше місце на конкурсі «RESET 2022: енергоефективні, зелені школи» отримав проєкт Ганни Бородкіної, очільниці  і головної архітекторки архітектурного бюро Borodkin architects. Друге місце на конкурсі посіли два проєктних рішення, а саме:  проєкт Наталії Хілько, головного архітектора ТОВ "ГРАФІТ ПРО" та проєкт  Сергія Грабчука, керівника Проспект-Проєкт».

 

Друга експертна панельна дискусія була присвячена питанням нової архітектурної  парадигми  відбудови та відновлення енергоефективних, зелених шкіл України та ролі архітектурних конкурсів, як інструменту енергоефективного, зеленого будівництва України.  Учасники дискусійної панелі обговорили шляхи втілення  масштабних зелених проєктів в  Україні, провідну роль українських архітекторів у  зеленій та енергоефективній відбудові українських міст в колаборації з іноземними фахівцями та визначили критерії  відбору архітектурних експертів, які залучені  до проєктування та відновлення зруйнованих та пошкоджених об'єктів.


В дискусії взяли участь такі провідні експерти в галузі архітектури, як  Олег Пікущенко, архітектор, віцепрезидент Національної спілки архітекторів України, голова Ради Чернівецького регіонального відділення Архітектурної палати України Національної спілки архітекторів України; Олександр Сердюк, начальник відділу містобудування та архітектури Новгород-Сіверської міської ради, головний архітектор міста; Ольга Подушкіна, архітектор, голова комісії з авторського права та професійної етики Національної спілки архітекторів України; голова експертної комісії Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України; директорка та ГАП власної архітектурної майстерні FPA-architect; Дмитро Аранчій, архітектор, засновник архітектурної майстерні Aranchii Architects та Тетяна Ткаченко, докт. техн. наук, професорка, старша дослідниця, завідувачка кафедри технологій захисту навколишнього середовища та охорони праці.

Учасники другої панельної дискусії визначили інструменти забезпечення архітектурного розвитку територіальних громад в умовах сьогодення на принципах зеленого будівництва  та наголосили на важливості проведення архітектурного конкурсу, як єдиного демократичного інструменту ухвалення рішення в територіальних громадах.


Учасники всеукраїнського архітектурного конкурсу “RESET 2022. Енергоефективні, зелені школи” презентували свої проєктні рішення.


Відкрив панель Олег Пікущенко, архітектор, віцепрезидент Національної спілки архітекторів України, голова Ради Чернівецького регіонального відділення Архітектурної палати України Національної спілки архітекторів України. Від імені Національної спілки архітекторів України він зазначив “Особисто я і вся Спілка архітекторів України підтримує принцип, один із основних для відбудови,  «Build back better”, тобто «відбувати краще, ніж було». Тому ми приймаємо участь у всіх громадських ініціативах, створюємо позитивний імідж Україну серед європейського архітектурного середовища”.


Конференція «RESET: ВІДБУДУЄМО ШКОЛИ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИМИ ТА ЗЕЛЕНИМИ!» стала потужним імпульсом для якісних змін в громадах. Вона об'єднала експертів, представників громад, бізнесу  та міжнародних партнерів.  Захід дав змогу обмінятись досвідом, скоординувати спільні кроки та залучити  інноваційні ідеї для зеленої відбудови та термомодернізації закладів середньої освіти та  міст України.  Учасники конференції  отримали важливі знання та ідеї, які зможуть запровадити у своїх громадах, сприяючи сталому розвитку, енергоефективності та зеленій енергетиці.


Організатор: Громадська спілка «Бізнес за партнерство» в рамках проєкту «Енергоефективність журналістам, університетам, муніципалітетам від професіоналів» (EE-JUMP), за підтримки проєкту «Просування енергоефективності та імплементація Директиви ЄС з енергоефективності», що виконується німецькою урядовою компанією  GIZ GmbH за дорученням урядів Німеччини та Швейцарії.

Проєкт реалізується за підтримки: Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Міністерства освіти і науки України, Держенергоефективності.

При партнерстві: Національної спілки архітекторів України, Національної спілки журналістів України, Асоціації міст України, Конфедерації будівельників України.


Довідка: 

Проєкт «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні» впроваджується в Україні німецькою урядовою компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Урядів Німеччини та Швейцарії. Метою Проєкту є поліпшення рамкових умов з підтримки енергоефективності в Україні, а саме імплементація Директиви 2012/27/ЄС про енергетичну ефективність в українське законодавство, що включає політичні та експертні консультації стосовно реформи енергоефективності, підтримку розроблення законодавства, налагодження діалогу. Проєкт забезпечує надання експертно-консультаційну підтримку Мінрегіону, Міненерго, Держенергоефективності за напрямками підготовки законів та нормативно-правових актів, спрямованих на імплементацію Директив 2012/27/ЄС «Про енергетичну ефективність» та 2010/31/ЄС «Про енергетичну ефективність будівель».

Проєкт “RESET 2022: енергоефективні, зелені школи” присвячений формуванню інноваційної архітектурно-конструктивної парадигми будівництва сучасних, енергоефективних та екологічно безпечних навчальних закладів, згідно з принципами зеленого будівництва. В рамках Проєкту “RESET 2022. Енергоефективні зелені школи” відбуваються : навчально-освітні вебінари для представників навчальних закладів, територіальних громад та архітекторів, виїзні сесії,  дискусійні майданчики та Щорічний Всеукраїнський архітектурний конкурс на краще проєктне рішення енергоефективної “зеленої школи”.

Проєкт «Енергоефективність журналістам, університетам, муніципалітетам від професіоналів» (EE-JUMP) впроваджується в Україні  ГС «Бізнес за партнерство»  спільно з німецькою урядовою компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Урядів Німеччини та Швейцарії. Присвячений створенню передумов для майбутнього впровадження заходів з енергоефективності та «зеленого» відновлення  в Україні,  налагодження співпраці між державними установами, місцевою владою, громадськими організаціями, експертним середовищем та представниками бізнесу, які сприятимуть розробці енергоефективної політики, підходів та заходів в Україні, зокрема, через просування успішних енергоефективних проєктів та освітніх програм.


Громадська спілка "Бізнес за партнерство" спеціалізується на створенні та проведенні різноформатних проєктів, самостійно та в колаборації з провідними галузевими експертами, установами, міжнародними організаціями, громадськими організаціями по всій Україні. Метою створення та діяльності Спілки є сприяння розвитку малого, середнього і великого бізнесу в Україні, створення сприятливого інвестиційного клімату в Україні, зростанню добробуту і рівня життя всіх категорій громадян, представництво і захист економічних, соціальних, культурних, освітніх та інших інтересів членів Спілки. Основні напрямки діяльності Громадської спілки є сфера енергоефективності, клімату, соціальні ініціативи та розбудова України у новій архітектурній парадигмі.