Підсумки будівельного форуму “Енергоефективне відновлення України”

img

13 лютого в м. Києві відбувся Будівельний форум «Енергоефективне відновлення України» - захід, що об’єднав 420 учасників та 34 доповідачів та став ефективною платформою для обговорення завдань та викликів, пов’язаних з відбудовою України на засадах енергоефективного зеленого будівництва.ПІДСУМКИ БУДІВЕЛЬНОГО ФОРУМУ “ЕНЕРГОЕФЕКТИВНЕ ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ”

У Форумі взяли участь як представники органів державної та місцевої влади, так і представники освіти, бізнесу, вітчизняні експерти та науковці, міжнародні консультанти та інші. Протягом майже семи годин увага присутніх була зосереджена на чотирьох базових питаннях, від яких прямо залежить рівень якості, функціональності та швидкості процесу відбудови нашої держави.

Отже, під час першої професійної дискусії на тему «Основи формування стратегії зеленого та енергоефективного відновлення України» доповідачі-урядовці поділилися спільними здобутками, майбутніми планами та задачами у сфері енергоефективного відновлення будівельного фонду України.  Всі погодилися з твердженням, що необхідно відмовлятися від радянських наративів та забути про неекономне використання ресурсів. Тим більше, що законодавче підґрунтя для цього вже майже готове, варто лише імплементувати його на практиці. Зважаючи на важливість і необхідність зеленого та енергоефективного відновлення, учасники дискусії окреслили три основні принципи, за якими воно має відбуватися:

  • будувати краще, ніж було;
  • дотримуватися норм безпеки;
  • враховувати інклюзивність та безбар’єрність.

Друга професійна дискусія під назвою «Співпраця та синергія: роль профільних асоціацій у відбудові України» допомогла присутнім дізнатися про те, який вплив мають громадські та бізнес-об’єднання на процеси відновлення та відбудови країни. За підсумками виступів керівників ключових галузевих об’єднань стала зрозуміла основна функція  бізнес об’єднань – це прокладання «містка взаємодії» між державою та бізнесом. Іншими словами, асоціації виступають осередком формування експертної думки та допомагають владі і бізнесу зрозуміти потреби один одного. З-поміж іншого представники профільних об’єднань окреслили базові напрямки взаємоді:

  • експертиза нормативно-правової бази функціонування будівельної галузі;
  • допомога в приведенні будівельного законодавства у відповідність до сучасних європейських норм та стандартів;
  • організація та експертна участь у навчальних курсах.

Третя дискусія Форуму стосувалася підготовки нормативно-технічної бази для ефективного відновлення України. Всі учасники дискусії погодилися з тим, що попри війну та колосальні руйнації, Україна спромоглася закласти міцний законодавчий фундамент для переходу від радянських застарілих методів нераціонального будівництва до найкращих європейських практик, які відповідають принципам екологічного та енергоефективного будівництва. Головні меседжі дискусії:

  • імплементація оновленого законодавства у сфері будівництва – це нелегкий шлях, який потрібно пройти пліч-о-пліч державі, бізнесу та суспільству;
  • крім норм та стандартів, потрібно також популяризувати серед громадян ідею свідомого та економного споживання енергоресурсів;
  •  автоматизація та діджиталізація усіх етапів будівництва стане запорукою зручного, якісного та некорумпованого відновлення нашої держави.

І фіналом Будівельного форуму «Енергоефективне відновлення України» стала палка дискусія, присвячена питанню підготовки кваліфікованих кадрів, що займатимуться відбудовою нашої країни в майбутньому. В дискусії взяли участь представники освіти, бізнесу та експертного середовища. У ході дискусії доповідачі дійшли такого висновку:

  • Так, зараз дійсно спостерігається брак кваліфікованих спеціалістів у сфері будівництва;
  • Бізнес зацікавлений та активно сприяє освітнім закладам у підготовці навчального процесу;
  • Влада разом з освітянами та бізнесом повинна змінити ставлення суспільства до будівельних професій, адже саме на плечі молодих спеціалістів буде покладена енергоефективна та зелена відбудова України.

Громадська спілка «Бізнес за партнерство» щиро дякує модератору, спікерам та глядачам Форуму за активну участь у заході. Ваша зацікавленість процесами відбудови України вкотре доводить, що наше суспільство сміливе, сильне та єдне на своєму  шляху до перемоги, миру і розквіту незалежної європейської держави України!

Захід відбувся за підтримки проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», що виконується GIZ за дорученням Уряду Німеччини та співфінансуванням Швейцарського бюро співробітництва (SECO).