Швейцарія та Німеччина нададуть грантову підтримку для громад, які постраждали від війни

img

У рамках муніципального компоненту Проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні»  будуть виділені грантові кошти для впровадження типових проєктів в громадах, щоб надати підтримку та показати переваги вдосконалених стандартів з впровадження заходів щодо підвищення енергоефективності на об’єктах комунальної власності. Окрім того, під час впровадження заходів, буде організоване навчання щодо процесів пов’язаних з реалізацією обраних заходів. Ці знання громади зможуть застосувати під час впровадження подібних типових проєктів на інших об’єктах своєї власності. Після успішного конкурсного відбору, громади отримають грантову допомогу для реалізації проєктів в еквіваленті до 100 тис. євро. 

Обов’язкові вимоги до участі в конкурсі і отримання допомоги в рамках Проєкту: 

  • Наявність системи енергетичного менеджменту в територіальній громаді (рішення сесії місцевої ради, або розпорядження/ наказ голови територіальної громади); 
  • Досягнення економії енергії та зменшення викидів CO2 на об'єкті завдяки реалізації заходів; 
  • Завершення реалізації заходів не пізніше 30.04.2025; 
  • Погодження співпраці з громадською організацією «Школа енергоефективності», шляхом підписання тристороннього Меморандуму про реалізацію демо-проєкту між GIZ, ГО «ШЕЕ» та громадою; 
  • Загальна сума допомоги на реалізацію типового проєкту не перевищує 100 000 євро в гривневому еквіваленті на момент  виконання заходів.

В рамках конкурсу проєкти можуть бути спрямовані на реалізацію заходів в комунальних будівлях (наприклад, школи, дитячі садки, лікарні, спортивні зали, об'єкти громадського транспорту тощо) та об’єктах критичної комунальної інфраструктури (наприклад, підприємства тепло- та водопостачання), згідно з наступним переліком (детально див. Додаток 2): 

  • Встановлення частотних перетворювачів; 

  • Модернізація системи опалення будівлі; 

  • Встановлення сонячних електростанцій. 

Просимо взяти до уваги, що до участі в конкурсі запрошуються громади з найбільш постраждалих від російської агресії областей: Миколаївська, Херсонська, Дніпропетровська, Запорізька, Харківська, Сумська, Чернігівська, Київська. Згідно вимог безпеки, об’єкти, що подаються на конкурс не можуть знаходитись ближче ніж 60 км від лінії розмежування. 

Українські громади мають подати проєктну пропозицію у необхідному форматі (див. Додаток 1) до 30.04.2024 року на конкурс з відбору об’єднаних територіальних громад, в рамках якого буде визначено 12 партнерів для співпраці у впровадженні типових проєктів. 

Також пропонуємо керівникам та співробітникам громад, які будуть залучені до розробки проєктної пропозиції від громад, взяти участь у  інформаційному вебінарі, який відбудеться 18 квітня, з метою підготовки відповідної документації та подання проектних заявок.  

Для участі у інформаційному вебінарі 18 квітня об 11:00, громаді необхідно заповнити реєстраційну онлайн форму: Реєстраційна форма (office.com) 

Просимо ознайомитися з
1) Лист-запрошення_міста.pdf
2)  Додаток 1_ Форма заявки на демо проєкт.docx
3)  Додаток_2_Типи_проєктів.pdf 
та поширити відповідну інформацію про конкурс серед потенційних учасників конкурсу в зазначених вище регіонах. 

Відбір проєктів для надання підтримки буде проводитися на конкурсній основі відповідно до критеріїв оцінки, визначених Проєктом та з урахуванням обставин щодо військової агресії в країні. Остаточне рішення про присудження грантів є виключною відповідальністю GIZ та SECO (Державним секретаріатом з економічних питань Швейцарської Конфедерації). Застосування сторонами-заявниками судових засобів для оскарження рішення про присудження рішення GIZ та SECO виключається. 

При виникненні питань звертайтеся, будь ласка, на електронну пошту [email protected] (контактна особа – Наталія Клименко).