BIM-технології в енергоефеткивному будівництві. Обговорення професійної спільноти

img

17 листопада пройшла робоча зустріч професійного ком’юніті, присвячена обговоренню проєкту Настанови щодо методів організації структури інформаційних контейнерів, спільної роботи та процесів з використанням будівельного інформаційного моделювання (ВІМ). Управління даними.

В зустрічі взяли участь представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, GIZ, Офісу підтримки реформ, а також члени UА BIM Community та експерти будівельної галузі.

Захід розпочався з вітальних слів Ольги Чепелюк, технічного радника Проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», (GIZ) GmbH:

«Наш Проєкт щиро підтримує прагнення України щодо імплементації ВІМ-технологій, підготовки законодавства і стандартів у цій сфері. На сьогодні ми задоволені плідною співпрацею та кооперацією і вже маємо перші результати роботи з Департаментом технічного регулювання у будівництві Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України. Ми і надалі будемо підтримувати, сприяти та надавати експертну допомогу Міністерству. Ми маємо напрацювання як у сфері будівельної промисловості, так і в сфері переробки будівельних відходів. Сьогодні ми говоритимемо про проєкти Стандартів, пов’язаних з ВІМ-технологіями. Ми щиро дякуємо нашому партнеру ГС «Бізнес за партнерство» та Жанні Пацьорі особисто за організацію вже не першої зустрічі з даного напрямку».

Олена Воскобійник, Директор Департаменту технічного регулювання у будівництві Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України:

«Ми, з поміж іншого, вивчали іноземний досвід впровадження ВІМ-технологій разом з колегами з Офісу підтримки реформ. В цьому напрямку Україна, яка ще не є Членом ЄС, набагато випереджає більшість країн в плані цифровізації процесів. Цей напрям створює дуже великі перспективи, хоча це вимагає також дуже багато роботи, але вона буде цікавою! Зараз перед нами постає задача у приведенні єдиної BIM-моделі у відповідність до Стандартів у галузі будівництва, а також у можливості запровадження автоматичних перевірок чи експертиз».

Юрій Подольчук, ВІМ спеціаліст, член UА BIM Community:

«Ми можемо довго дискутувати щодо кількості і реалізації Стандартів. Ми могли взяти за основу проєкти інших країн, але вони не враховуватимуть особливості України, де є свої закони, свої правила. Тому постає питання створення підтримуючих документів. Після ряду обговорень ми дійшли висновку, що такий документи буде створений у форматі настанов і складатиметься з 2 частин: перша описуватиме концепцію, принципи, методологію; друга частина міститиме специфікацію цивільного, промислового виробництва, тощо».

Ігор Юрасов, Керівник відділу ВІМ, Archimatika, член UА BIM Community:

«Головне завдання настанов – це кореляція даних усіх учасників будівельного процесу, зведення їх до спільного знаменника, коли замовник і виконавець використовують однакову термінологію і показники, що матимуть юридичну силу та усуватимуть проблему неоднозначного тлумачення.»

Також під час зустрічі була озвучена потреба в осучасненні Державного класифікатора будівель та споруд, який передбачатиме використання ВІМ-технологій.

За результатами експертної дискусії були озвучені такі пропозиції:

5-6 грудня 2023 року очікується офіційна публікація проєкту Стандартів, з яким зможуть ознайомитися всі заінтересовані сторони;

Після закінчення терміну громадського обговорення проєкту Стандартів ВІМ-спільноті необхідно провести зустріч для опрацювання можливих зауважень (попередньо кінець січня, 2024);

Міністерством запропоновано ВІМ-ком’юніті створити пілотний проєкт з автоматичної перевірки об’єкту будівництва (наприклад, ДНЗ чи школи).

В кінці зустрічі Жанна Пацьора подякувала всім присутнім за приділені час та увагу, а також запросила взяти участь в Тижні енергоефективності 2023, в рамках якого 14 грудня відбудеться Круглий стіл «ВІМ в Україні: досягнення та майбутнє».